MANİSA SÜT ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ BAŞKANI ÜRETİCİLER İLE BİR ARAYA GELDİ

MANİSA SÜT ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ BAŞKANI ÜRETİCİLER İLE BİR ARAYA GELDİ

Manisa Süt Üreticileri Birliği Başkanı üreticiler ile bir araya geldi

Manisa Süt Üreticileri Birliği Başkanı Ulvi Murat Tunca Akhisar’da üreticiler ile bir araya gelerek bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi.

Akhisar İlçe Tarım Müdürü Ahmet Kılıç,  Manisa Süt Üreticileri Birliği Başkanı Ulvi Murat Tunca ve yönetim kurulu üyeleri ile Akhisarlı üretici Fatih Karabulut  Manisa Süt Üreticileri Birliği Denetleme Kurulu Üyesi Ali Artık’ın Akhisar’ın Sazoba Mahallesinde bulunan şeker sorgumu ve soya tarlasında incelemelerde bulundu.

2024 yılında  üyelerinin hesaplarına yatan desteklemeler hakkında bilgi veren Manisa Süt Üreticileri Birliği Başkanı Ulvi Murat Tunca; ‘’Üyelerimize 2024 yılı Ocak, Şubat, Mart dönemi 1691 üreticiye 22.266.048 LT süt karşılığında 7.353.067 TL destekleme ödendi. 2023 yılı ilk dönemi buzağı desteği kapsamında 2068 üreticiye 8698 baş buzağı karşılığında 9.499.587 TL destekleme ödemesi yapıldı. Ayrıca 2023 yılı ikinci dönem Buzağı desteği kapsamında ise  1985 üreticiye 6754 buzağı karşılığında 7.269.025 TL destekleme ödemesi önümüzdeki günlerde  yapılacak.  Desteklemeler üreticilerimize bereketli  olsun.Süt piyasasındaki yaşananların farkındayız sanayicinin fiyatları düşürmeye çalışması süt hayvacılığını ve süt üreticilerimizi zor duruma düşürmektedir. Sanayicinin taşın altına elini sokmasını istiyoruz. Üreticilerimizin mağdur edilmemesini süt fiyatlarının düşürülerek hayvancılığımıza daha fazla zarar verilmesini istemiyoruz  

’’dedi.

‘’Yeni modelde katsayı uygulaması ile artı desteklemeler verilecek’’

 Yeni destekleme modeli hakkında da bilgi veren Manisa Süt Üreticileri Birliği Başkanı Tunca; ‘’ Geçtiğimiz günlerde açıklanan yeni destekleme modeli kapsamında 2024 yılında buzağı için temel destek bedeli 1.000 TL olarak açıklandı. Yeni karar ile mevcut durumda verimlilik kriterlerini sağlayan bir aile işletmesi buzağı başına 2 bin 68 TL destek alırken, yeni model kapsamında destekleme veri sorgulama tarihi itibariyle en fazla 20 hayvanı olanlar ilave 1 000 TL  İşletme sahibinin kadın ve/veya genç yetiştirici olması durumunda ilave 700 TL birinci derece tarımsal amaçlı örgüt üyesi olması durumunda ilave 200 TL, AB onaylı çiftlikte dişi buzağılara

ilave 600 TL,  yerli sperma üretim merkezlerindeki boğaların spermaları ile tohumlama sonucu doğan  buzağılara ilave 500 TL suni tohumlama veya embriyo transferi ilave 800 TL olmak üzere 4 bin 800 TL desteğe ulaşılacak.  Süt desteklemelerinde ise katsayı uygulaması getirildi peki nedir bu katsayı uygulaması inek ve manda günde en fazla 430 litre  üretenler için ilave 0.30,   kadın ve/veya genç yetiştirici olması durumunda ilave 0,30, çiğ sütü kendi tankında soğutarak direk onaylı  süt işletme tesisine satan  ilave 2 katsayı verilerek açıklanacak süt desteklemelerine artı desteklemeler verilecek’’dedi.

Başkan Ulvi Murat Tunca ‘’Denetleme Kurulu Üyemiz  Ali Artık ile bir yıl önce konuşmuş olduğumuz şeker sorgumu ve soya tarlamızın hasadında bir araya geldik. Şeker sorgumu önemli bir biyolojik enerji kaynağı ve silaj olarak değerlendirilebilen mevsimlik bir yem bitkisidir. Yüksek seviyede şeker içermesinden ötürü biyoetanol üretiminde kullanılan bir bitki olmasının yanında posası ile de hayvanlar için yüksek enerji içeren bir yem olma rolünü üstlenmektedir. soya küspesi  ise çiftlik hayvanlarının rasyonlarını dengelemek, amino asit açıklarını tamamlamak amacıyla kullanılan, yüksek derecede sindirim derecesine sahip bir üründür. Tüm dünyada yem endüstrisinin temel bir protein kaynağı olduğu için, yılın her günü stratejik olarak ticarete konu olan bir yem ham maddesidir. Üreticilerimizin en önemli gider kaynaklarından biri olan  kaba yem konusunun sıkıntılı bir sürece gireceğinden bir yıl önceden bahsetmiştik  yönetim Kurulu Üyemiz  Ali bey de tarlasına  şeker sorgumu ve soya ekimi gerçekleştirdi. Kendisine şeker sorgumu ve soya ürünlerini denediği için teşekkür ederim. Şeker sorgumu ve soya’nın  süt   üreticilerimiz için büyük bir gider kaynağı olan kaba yemde   iyi bir alternatif olacağını düşünüyoruz  ‘dedi.

‘’Domuzun şeker sorgumu ve soya’ya girmemesi dikkatimizi’’

Manisa Süt Üreticileri Birliği Denetleme Kurulu Üyesi Ali Artık;’’ Başkanımız ile bir yıl önce yem konusunun sıkıntılı bir sürece gireceğini düşünerek  tarlalarımıza  şeker sorgumu ve soya ektik. Sezonda  3-5 sulama yaparak ürünlerimizi bu seviyeye getirdik. Gördüğümüz şu ki şuana kadar  domuzun şeker sorgumu ve soya’ya girmemesi dikkatimizi çekti. İnşallah bu ürünlerimiz ile kaba yem kalitemiz artacak verimimiz yükselecek’’ dedi.

 

Okunma Sayısı : 320 - Ekleme Tarihi : 23.08.2024 10:50:56