DOMUZ GRİBİNE KARŞI ALINACAK ÖNLEMLER

-Domuz can almaya devam ediyor!

İnsanların ölümüne neden olan domuz gribi ile ilgili alınması gereken önlemleri sıralayan Sağlık ve Gıda Güvenliği Genel Başkanı Kemal Özer; "Türkiye, üst düzey önlemler almak için domuz gribinin birilerine bulaşmasını ya da ölmesini beklememeli" dedi.
"Birkaç gün önce Meksika'da ortaya çıkan "domuz gribi" bir kasırga gibi ilerlemeyi sürdürüyor. Bazı çevreler hayvanlardan geçtiği yönünde bulgu yok deseler de bu erken açıklama beklenmedik risklere neden olabilir.
Domuz gribi nedeniyle 1968'de sadece Hong Kong'da bir milyondan fazla kişinin öldüğünü unutmamak gerekiyor.
Domuzdan mamul ürünlerden, insan temasından ve hastalık taşıyıcısının bulunduğu ortamdaki havanın solunmasıyla bulaşan bu öldürücü hastalığın, bilinen bir tedavisi yok.
EN ÜST SEVİYEDE ÖNELMELER GEREKİYOR
Bu hastalık nedeniyle tüm dünya alarmda. Türkiye yine "risk yok" şeklinde tanıdık açıklamalar yapıyor. Tüm dünya büyük bir risk altında iken Türkiye'nin nasıl bir ayrıcalığı var ki risk altında değil?
Tarım Bakanlığı sessizliğini acilen bozmalı. Türkiye'de domuz eti ile ilgili durumun ne olduğu tam bilinmemektedir. Bakanlık ruhsatlı ve ruhsatsız domuz çiftliklerinin buralarda üretile domuzları domuzlardan elde edilen et, deri ve diğer yan mamullerin nerelere satıldığı bilgisini kamuoyu ile paylaşmalı. Hastalıkla ilgili önleyici önlemler alınmamadan tüketip tüketmeme tercihini tüketiciye bırakmamalı.
İnsanların bu bölgelerden uzak tutulması sağlanmalı. Domuz ürünü satış izni almış kasap ve marketler ilan edilmeli ki tüketiciler buralarda et alışverişi yapmasın. Bu açıklama rekabet ihlaliyle ilişkilendirilmemeli "bir can" her türlü ekonomik çıkarın üstündedir.
Sağlık çalışanları konu ve önemler hakkında acilen bilgilendirilmeli. Hastalık şüphesi olanları yapması gerekenler ile toplumun alması gereken önlemler hiçbir siyasi, ekonomik endişeye mahal bırakmadan açıklanmalı.
Havayolu şirketleri, hava meydanı işletmeleri, tren yolları, Sağlık Bakanlığı, Tarım Bakanlığı ve Dış İşleri Bakanlığı üst düzey önlemler almalı.
Türkiye, üst düzey önlemler almak için domuz gribinin birilerine bulaşmasını ya da ölmesini beklememeli.
HERKES RİSK ALTINDA VE HERKES ÖNLEM ALMALI
Bu virüse karşı herkesin çok dikkatli olması gerekiyor. Çok hızla yayılan bu hastalığın belirtiler arasında ateş, öksürük, boğaz ağrısı, vücut ağrıları, baş ağrısı, titreme, yorgunluk, ishal ve kusma gibi belirtiler ilk sırada geliyor. Bu virüsün geldiği ancak başka kronik hastalıkları olan kişileri bir anda ölüme götürebiliyor.
En yaygın olarak diğer grip ve bulaşıcı virüsler gibi her ortamdan bulaşma ihtimali olması nedeniyle.
- Özellikle domuz ürünü tüketmekte sakınca görmeyenlerin kendi güvenlikleri ve toplum güvenliği için tüketimlerine ara vermeliler. Çünkü kendi tercihi ile domuz tüketen ve hastalığa yakalanan kişi başkalarının da hayatini tehlikeye atmaktadır ve buna hakkı yoktur.
- Domuz eti satan ya da satma ihtimali olan kasap ve marketlerden et ve et ürünleri alınmamalı.
- Özellikle Amerika, Avrupa ve Asya'dan gelen gıdalar tüketilmemeli.
- Jelâtin içeren: Şeker, çikolata, kek, jöle, pasta, endüstriyel yoğurt, hazır çorba, et suyu, salam, sosis, sucuk, lokum, koz helvası, bazı dondurma türleri, pudingler, krem peynirler, toz içecekler, sakızlar gibi ürünler tüketilmemeli.
- Domuz kılından yapılma ihtimali taşıyan diş fırçalarından uzak durulmalı ve doğal fırça olan misvak tercih edilmeli.
- Şüpheli ikramları tüketmekten sakınılmalı.
- Özellikle virüsü taşıyan ya da taşıma ihtimali olanlardan ve de özellikle yabancılarla temasta sakınılmalı.
- Domuz mamulü ürünleri tüketenlerden ve kullandıkları eşyalarla temastan sakınılmalı. Musafaha yapılmamalı.
- Ellerinizi özellikle de öksürdükten, hapşırdıktan sonra ve toplu taşıma araçlarını kullandıktan sonra sabun ve bol su ile yıkanmalıdır. Hapşırdıktan ve öksürdükten sonra mendil kullanılan mendiller hemen çöpe açılmalı.
- Virüs bulaştı ya da taşıdığınız düşüncesindeyseniz mutlaka tam teşekküllü bir hastaneye müracaat ediniz ve endişelerinizi doktorlarla paylaşınız. Başka zamanlarda sokağa çıkılmamalı, aile fertlerini kendilerinden uzak tutmalı.

 

Ek Dosya :